
SFM Long Term Care 2020 –

Question & Answer

Q: How do facilities meet SFM and DIA regulations regarding hand 

sanitizer placed in corridors for staff convenience without creating 

potential hazards for residents?

 NFPA 101, Life Safety Code, 2012 edition, sections 18.3.2.6/19.3.2.6 list the 

requirements for alcohol-based hand-rub dispensers. The following sections 

apply to both new and existing heath care facilities. 

18.3.2.6*/19.3.2.6* Alcohol-Based Hand-Rub Dispensers. Alcohol-based 

hand-rub dispensers shall be protected in accordance with 8.7.3.1, unless all 

of the following conditions are met:

(1) Where dispensers are installed in a corridor, the corridor shall have a 

minimum width of 6 ft.

(2) The maximum individual dispenser fluid capacity shall be as follows: 

(a) 0.32 gal (1.2 L) for dispensers in rooms, corridors, and areas open to 

corridors 

(b) 0.53 gal (2.0 L) for dispensers in suites of rooms 

(3) Where aerosol containers are used, the maximum capacity of the aerosol 

dispenser shall be 18 oz and shall be limited to Level 1 aerosols as defined in 

NFPA30B, Code for the Manufacture and Storage of Aerosol Products.

(4) Dispensers shall be separated from each other by horizontal spacing of not 

less than 48 in.

(5) Not more than an aggregate 10 gal (37.8 L) of alcohol based hand-rub 

solution or 1135 oz of Level 1 aerosols, or a combination of liquids and Level 

1 aerosols not to exceed, in total, the equivalent of 10 gal (37.8 L) or 1135 

oz, shall be in use outside of a storage cabinet in a single smoke 

compartment, except as otherwise provided in 19.3.2.6(6).

(6) One dispenser complying with 19.3.2.6 (2) or (3) per room and located in 

that room shall not be included in the aggregated quantity addressed in 

19.3.2.6(5).

(7) Storage of quantities greater than 5 gal (18.9 L) in a single smoke 

compartment shall meet the requirements of NFPA 30, Flammable and 

Combustible Liquids Code. 
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 18.3.2.6*/19.3.2.6* (continued from page 1)

(8) Dispensers shall not be installed in the following locations:

(a) Above an ignition source within a 1 in. horizontal distance from each side 

of the ignition source 

(b) To the side of an ignition source within a 1 in. horizontal distance from 

the ignition source

(c) Beneath an ignition source within a 1 in. vertical distance from the 

ignition source

(9) Dispensers installed directly over carpeted floors shall be permitted only 

in sprinklered smoke compartments.

(10) The alcohol-based hand-rub solution shall not exceed 95 percent alcohol 

content by volume.

(11) Operation of the dispenser shall comply with the following criteria:

(a) The dispenser shall not release its contents except when the dispenser is 

activated, either manually or automatically by touch-free activation.

(b) Any activation of the dispenser shall occur only when an object is placed 

within 4 in. of the sensing device.

(c) An object placed within the activation zone and left in place shall not 

cause more than one activation.

(d) The dispenser shall not dispense more solution than the amount required 

for hand hygiene consistent with label instructions.

(e) The dispenser shall be designed, constructed, and operated in a manner 

that ensures that accidental or malicious activation of the dispensing device 

is minimized.

(f) The dispenser shall be tested in accordance with the manufacturer’s care 

and use instructions each time a new refill is installed.

2


