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Mr. Carmen Catizone, M.S., R.Ph., D.Ph.
National Association of Boards of Pharmacy
1600 Fechanville Drive

Mount Prospect, Illinois 60056

Dear Dr. Catizone:

This correspondence is in response to your letter dated July 26, 2011, to the Drug Enforcement
Administration (DEA) seeking clarification on DEA’s policy regarding information a pharmacist
may provide when it is missing from a prescription for a schedule II controlled substance. Thank
you for contacting DEA on this issue.

DEA is aware that pharmacists are sometimes presented with prescriptions for schedule II
controlled substances that are missing information required for a valid prescription under state or
federal law. In accordance with DEA regulations, pharmacists have a corresponding responsibility
with practitioners for the proper prescribing and dispensing of controlled substances and must ensure
that prescriptions for controlled substances conform in all essential respects to the law and
regulations. 21 C.F.R. §§ 1306.04(a) and 1306.05(f). In particular, DEA regulations require that all
prescriptions for controlled substances be dated as of, and signed on, the day when issued and bear
the full name and address of the patient, the drug name, strength, dosage form, quantity prescribed,
directions for use, and the name, address, and registration number of the practitioner. 21 C.F.R. §
1306.05(a). Whether it is appropriate for a pharmacist to make changes to the prescription, such as
adding the practitioner’s DEA number to the prescription or correcting the patient’s name or address,
varies case-by-case based on the facts present. Consequently, DEA expects that when information is
missing from or needs to be changed on a schedule II controlled substance prescription, pharmacists
use their professional judgment and knowledge of state and federal laws and policies to decide
whether it is appropriate to make changes to that prescription.

To this end, pharmacists and other practitioners must be mindful of what dispensing-related
activities violate the Controlled Substance Act (CSA). For instance, it is unlawful to knowingly or
intentionally furnish false or fraudulent material information in, or omit any material information
from any application, report, record, or other document required to be made, kept, or filed under the
CSA; to dispense a controlled substance in violation of 21 U.S.C. 829, which includes requirements
for a schedule II controlled substance prescription; or to knowingly or intentionally use in the course
of dispensing of a controlled substance a registration number that is fictitious, revoked, suspended,
expired, or issued to another person. Seee.g., 21 U.S.C. §§ 842(a)(1), (2), and (5), and 843(a)(2),
(3), and (4)(A).
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I would like to thank you again for your willingness to work with DEA and I look forward to
our continued cooperation.

Sincerely,

ph T. Rannazzisi
Deputy Assistant Administrator
Office of Diversion Control




