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COMMON QUESTIONS ABOUT PERMITS TO PRACTICE 

FOR CPA FIRMS AND LPA FIRMS 

2017 

 

A. Does my firm need an Iowa permit to practice as a CPA 
 firm? 
 

 The answer depends on the type of services your firm performs, whether the firm 

has an office in Iowa, and how the firm markets itself to the public. 

  

 Attest services 

 If your firm performs attest services in Iowa or for a client’s Iowa location, the 

firm does not need an Iowa CPA firm permit to practice if the firm does not have an 

Iowa office, but it does need an active CPA firm permit to practice in the state of the 

firm’s primary business. Only CPAs may perform attest services and attest services may 

only be performed in a CPA firm. 

 Non-attest services 

 If your firm offers no attest services in Iowa or for a client’s Iowa location, your 

firm will only need an Iowa CPA firm permit to practice if both of the following are true: 

 1. your firm has an office located in Iowa, and 

 2. the Iowa office of your firm uses the titles “CPAs”, “certified public 
accountants”, “CPA firm”, or “certified public accounting firm” in the 

name of the firm or in the marketing of the firm to the public. 

Sole proprietors 

 A sole proprietor CPA who performs no attest services may use the singular title 

of “CPA” or “certified public accountant” in the name of the firm or when marketing to 

clients without holding a CPA firm permit to practice.  Many years ago a firm permit to 

practice was required for compilation services.  That law changed in 2002.  Peer review 

is required for compilation services, but peer review for compilation services may be 

performed on an individual basis or as part of the peer review for a CPA firm or an LPA 
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firm.  Only peer review for attest services must be performed at a firm level.   

 Voluntary CPA firm permits to practice 

 A firm may voluntarily hold a CPA firm permit to practice even if not technically 

required to do so as long as a simple majority of the ownership of the firm belongs to 

CPAs and the other requirements of Iowa Code section 542.7 are satisfied.  Holding a 

voluntary CPA firm permit to practice is a matter of personal choice.    

 

B. Does Iowa allow CPA firm mobility? 

 Iowa law does allow CPA firm mobility for out of state firms that do not maintain 

offices in Iowa.  And as of 2017, out of state firms may perform any attest services (as 

opposed to only reviews as was permitted prior to 2017) in Iowa or for a client’s Iowa 

location.   

 

C. Does my firm need an Iowa permit to practice as an LPA 
 firm? 
 

 Iowa LPAs are only required to hold an LPA firm permit to practice if they 

practice in a firm which uses the title “LPAs”, “licensed public accountants”, “LPA firm” 

or “licensed public accounting firm” in the name of the firm or when marketing to 

clients.  A sole proprietor LPA may use the singular title of “LPA” or “licensed public 

accountant” in the name of the firm or when marketing to clients without holding an 

LPA firm permit to practice.  LPAs who perform compilation services may complete 

peer review on an individual basis or as part of the peer review completed for an LPA 

firm or a CPA firm. 

 A firm may voluntarily hold an LPA firm permit to practice even if not technically 

required to do so as long as a simple majority of the ownership of the firm belongs to 

some combination of LPAs and CPAs, at least one partner, officer, shareholder, 

member, or manager is an LPA, and the other requirements of Iowa Code section 542.8 

are satisfied.   Holding a voluntary LPA firm permit to practice is a matter of personal 

choice. 
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D. I work for a company that is not a CPA firm or an LPA firm.   

 Can I provide compilation services? 

 
 Yes, a CPA or LPA can provide compilation services for an employer or for the 

general public from any type of entity.  Only CPAs and LPAs can provide compilation 

services, but they do not need to do so through a CPA firm or LPA firm holding a firm 

permit to practice. 

 

 If a compilation report is signed by an individual CPA or LPA through an entity 

that does not hold a CPA firm or LPA firm permit to practice, all of the provisions of 

Iowa Code section 542.13 apply, as follows: 

 

An individual licensee shall not issue a report in standard form upon a 

compilation of financial information through any form of business that does not 

hold a permit issued under section 542.7 or 542.8 unless the report discloses the 

name of the business through which the individual is issuing the report and the 

individual licensee does all of the following: 

 

a. Signs the compilation report identifying the individual as a certified public 

accountant or licensed public accountant. 

b. Meets competency requirements provided in applicable standards. 

c. Undergoes, no less frequently than once every three years, a peer review 

conducted in a manner as specified by the board. The review shall include 

verification that such individual has met the competency requirements set out in 

professional standards for such services. 

 

 

E. I am a CPA offering tax and consulting services to the public 

 in a company called “Dawson Accounting Services.”  One of  

 my employees just passed the CPA exam and will be 

 certified soon.  Do I need a CPA firm permit to practice? 

 
 No.  While any eligible firm can apply for a CPA firm permit to practice whether 

required to do so or not, there are only limited circumstances where such a firm permit 

is required.  The firm would only need a firm permit to practice if it held out to the 

public as a CPA firm from an Iowa office.  If, for instance, you change the firm name to 
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“Dawson CPA firm” or “Dawson and Lampe, CPAs” or otherwise present the firm as a 

CPA firm, you would need a firm permit to practice.  See, Iowa Code sections 542.7(1) 

and 542.13(4). 

 

F. I am the managing partner for a CPA firm located in Omaha 

 which holds a Nebraska CPA firm permit to practice.  We  

 want to offer our services to Iowa clients.  We perform  

attest  

 services.  Does my firm need an  

 Iowa CPA firm permit to practice? 

 
 No.  An out of state CPA firm that holds a permit to practice in its principal place 

of business does not need an Iowa CPA firm permit to practice in order to provide 

services to Iowa clients, unless it opens an Iowa office which uses the title “CPAs”, “CPA 

firm”, “certified public accountants”, or “certified public accounting firm”.  As of 2017, 

an out-of-state firm may provide any attest services while exercising a practice privilege. 

Prior to 2017, an out-of-state firm could not perform attest services, with the exception 

of review services. Please consult Iowa Code section 542.20 and 193A Iowa Admin. Code 

chapters 21 and 21 (Board rules) to learn more about how practice privileges work in 

Iowa for individuals and CPA firms. 

 

 

G. My CPA firm has a permit to practice in Utah.  We want to  

 bid on government audits in Iowa.  Will we need an Iowa  

 CPA firm permit to practice? 

 
 Yes.  CPA firms providing attest services to government entities in Iowa that are 

within the jurisdiction of the Iowa Auditor of State under Iowa Code chapter 11 are 

required to hold an Iowa CPA firm permit to practice. 

 

 

H. My Utah based CPA firm has an Iowa permit to practice as a 

 CPA firm and will be performing nongovernmental audits  

 in Iowa.  We will not be opening an Iowa office.  Will the  

 CPAs placed in charge of these services need to hold Iowa  

 CPA certificates? 
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 No.  Nongovernmental audits can be supervised by CPAs who hold CPA 

certificates which authorize them to supervise audits in their principal place of business.   

Please consult Iowa Code section 542.20 for more information about how practice 

privileges work in Iowa for both CPA firms and CPAs. 

 

 

 

 

 I. My Iowa based firm is owned by LPAs and CPAs but does 

not refer to LPAs or CPAs in the firm name and does not 

otherwise market itself to the public as an LPA firm or a 

CPA firm.  The firm provides tax and compilation services, 

but no attest services. Does the firm need a firm permit to 

practice? 

 
 No.  Many entities that provide accounting services to the public are owned by or 

employ LPAs or CPAs.  The composition of firm owners or employees is not what 

triggers the need for an LPA firm or CPA firm permit to practice.    An Iowa firm of Iowa 

LPAs is only required to hold an LPA firm permit to practice if the firm uses the title 

“LPAs”, “licensed public accountants”, “LPA firm” or “licensed public accounting firm” 

in the name of the firm or when marketing to clients.  An Iowa firm of Iowa CPAs is only 

required to hold a CPA firm permit to practice if the firm uses the title “CPAs”, “CPA 

firm”, “certified public accountants”, or “certified public accounting firm” in the name of 

the firm or when marketing to clients.  

 

 

J. My Minnesota CPA firm plans to open an office in Iowa as a 

CPA firm.  \ We do not have any Iowa CPAs.  Do we need 

one? 

 
 Yes.  Any CPA authorized to exercise a practice privilege can perform services 

from the Iowa office, but an Iowa CPA is needed to be in charge of the Iowa office.  If a 

CPA changes location so that Iowa becomes the CPA’s principal place of business, the 

CPA will need to hold an Iowa CPA certificate.  Iowa has a swift and easy process for 

substantially equivalent out of state CPAs to become certified in Iowa.  In fact, if there 

are no criminal convictions or disciplinary actions to report and the Board can verify 
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good standing in the other jurisdiction, a fully completed application will be effective the 

moment it is received by the Board with proper fee.  See, 193A Iowa Admin. Code 

chapter 9.   

 

 

K. My CPA firm permit to practice lapsed.  Can I reinstate the 

  permit to practice? 

 Yes, a CPA firm permit to practice may be reinstated by using forms available on 

the Board’s website.  There is a $100 reinstatement fee in addition to the annual fee for 

the permit to practice.  If the firm did not perform any services in Iowa that required an 

Iowa CPA firm permit to practice, there are no other fees.  If, however, your firm did 

need a CPA firm permit to practice while the permit was lapsed, there is an additional 

administrative fee of $25 per month to a maximum of $1,000.  Depending on the facts, 

there may also be grounds for disciplinary action.  The Board will not hold up the 

reinstatement while determining if disciplinary charges are warranted.   

  


